WOT Windenergiecursus

Windmolentje van de cursus geinstalleerd in woonwijk

In het weekend van 26 t/m 28 april organiseerde de WOT een zeer interessante cursus over kleinschalige windenergie. Als spreker was Adriaan Kragten uitgenodigd, een ontwerper met zo’n 40 jaar ervaring in het designen en bouwen van windmolens.
Tien enthousiaste deelnemers volgden een aantal dagdelen college over de basis van windenergie, rotorontwerp en matching van generator en rotor.
Na de theorie was er voor elke deelnemer een zelfbouwpakket om een kleine windmolen te bouwen. De generator in het ontwerp was een naafdynamo van een fiets. Er was gekozen voor lichte aluminium wieken, die zelf gewelfd en getordeerd werden met behulp van buiggereedschappen. De juiste instelhoeken waren eerder in de colleges behandeld voor dit specifieke ontwerp.
Voordat de (voor velen hun eerste zelfgebouwde) windmolen af was, waren er veel uitdagingen te overwinnen. Technische tekeningen lezen was er een van. Ook het solderen van de RVS lagerpin aan de vaanbuis van de windmolen bleek een lastig proces. Het moeilijkste hieraan was het beheersen van de temperatuur als er een gasvlam bijgehouden werd. Werd het materiaal te heet, dan verbrandde het vloeimiddel (S39) en werd de soldeerverbinding niet volledig. Uiteindelijk zat bij iedereen de lagerpin vast naar behoren.
Aan het einde van de cursus had iedereen een klein windmolentje gebouwd dat voldoende vermogen had om een autoaccu op te laden.

Al met al was het een leuk en leerzaam weekend, en zijn er tien enthousiaste windmolenbouwers ontstaan die binnenkort het molentje aan hun muur, schutting of dakkapel gaan bevestigen.

1 Reactie op “WOT Windenergiecursus”

  1. ray schreef:

    Oh wat zou ik daar graag aan mee gedaan hebben, ik hoop dat de cursus weer een kkertje gegeven wordt.

    Supertof

Leave a Reply