Archief voor 2010

WOTwinterwonderland

donderdag, december 23rd, 2010 1 Reactie

kerstgroentenAfgelopen week is het WOT terrein versierd met duizenden LEDjes. Deze zijn behalve energiezuinig ook nog erg sfeervol. Onze Kretamolen is nu prachtig verlicht en aan het hek is een schitterend WOT logo opgehangen.




WOT windmolen in Nepal

donderdag, december 23rd, 2010 Geen Reacties

WOT windmolen in Nepal

WOT windmolen in Nepal

In Biratnagar, Nepal wordt door studenten van Pulchowk Engineering Campus de WOT 12PU500 windmolen gebouwd. Deze is bestemd voor lokale boeren om hun land te irrigeren. Afgelopen week kwamen Katrin Shrestha uit Nepal en Brecht Mommen van SNV bij de WOT om een video van de projecten in Nepal te tonen. Behalve de windmolen hebben ze ook een hybride zonnedroger ontwikkeld die met een vuurtje bijgestookt kan worden als de zon het laat afweten. Op de website van het Clean Energy and Learning Centre kunnen de projecten bewonderd worden.
Brecht en Katrin bij een touwpomp in aanbouw

Brecht en Katrin bij een touwpomp in aanbouw




T-Week promotie op Tropenarts banenmarkt

zaterdag, november 20th, 2010 Reacties uitgeschakeld voor T-Week promotie op Tropenarts banenmarkt

De 'eenvoud is het kenmerk van het ware' standtafel. Posterontwerp by Freddy Alferink

Vandaag was de WOT vertegenwoordigd op de Banenmarkt en Carrièredag voor Tropenartsen: Wereldwijd Werkzaam, in het LUMC te Leiden. Aldaar overtuigde WOT-lid Mark Westra de 160 tropenartsen-in-spé ervan dat de T-week, die volgend jaar van 3-9 juli wordt gehouden, een absoluut onmisbare ervaring is. Een groot deel van de tropenartsen kende ons al, en van sommigen had zelfs de vader de T-week al gevolgd, zo’n 30 jaar geleden. Ook waren er een flink aantal ex-T-week deelnemers, waarvan de meeste nu weer in Nederland waren neergestreken.

Met 160 tropenartsen in opleiding was het druk in Leiden.




Introductielascursus

vrijdag, november 19th, 2010 Geen Reacties

Donderdagavond konden WOTters hun hart weer ophalen aan de geur van smeltend ijzer en warme schijnsel van roodgloeiend ijzer. Freddy en Menno-Jan gaven een lascursus aan drie studenten. Na een korte uitleg en enkele voorzichtige rupsjes mochten de studenten elk met een lasapparaat aan de gang. Aan de hand van tips en adviezen begonnen ze aan hun eerste lassen. Deze werden met het toenemen van de rook in de werkplaats beter en beter.
Na het aan elkaar bakken van willekeurige stukken ijzer moest er een mooi dobbelsteentje gelast worden. Op het eind van de avond mochten de studenten hun aangeleerde vaardigheden bewijzen door het lassen van een waterdicht bakje. De stand student – bakje werd 1-2: één bakje was perfect waterdicht, twee bakjes lekten uit een minuscuul gaatje in een hoek. Het waterdichte bakje werd na het succesvol doorlopen van de test direct ge-upgrade naar een bierpul door de trotse eigenaar.




Extra bijzonder laatste werkweekend van het jaar

vrijdag, november 12th, 2010 1 Reactie

PVC waterram in actie

PVC waterram in actie

Het afgelopen werkweekend hebben we het terrein winterklaar gemaakt. Het komende werkweekend ( 20/21 november) gaan we voornamelijk aan de slag met een aantal experimentele projecten, waar we de afgelopen tijd al hard aan gewerkt hebben . Het is ons gelukt om met zeer goedkope materialen ( PVC en knikkers) een kleine waterram te construeren. Eerste metingen laten zien dat het rendement nog niet erg hoog is. Nu dus de uitdaging om dit te verbeteren. Ben jij slim genoeg om te achterhalen hoe we het rendement kunnen verhogen?
Het tweede project is de kleine windlader. Een kleine elektriciteit genererende windmolen om mobiele telefoons mee op te laden. Deze molen is wederom gemaakt van goedkope materialen, PVC buis en een afgedankte elektromotor uit bijvoorbeeld een inkt jet printer. Hier vormt de laadelektronica de belangrijkste uitdaging. Liefst willen we dat deze gemaakt kan worden met eenvoudig vindbare componenten. Daarnaast willen we er achter komen hoe groot de rotor moet zijn om goed te kunnen laden.
Mocht je geen zin hebben in denkwerk dan zijn er ook nog tal van minder uitdagende klussen.




Scrapheap challenge

dinsdag, november 9th, 2010 Geen Reacties

Afgelopen weekend was het een drukte van belang op het WOT terrein. Ongeveer 15 mensen waren bij elkaar gekomen om te scrapheapen. Dit alles ter ere van het vrijgezellenbestaan van Jos, die vrijdag 12 november gaat trouwen. De opdracht was eenvoudig: bouw een brug met een overspanning van minstens drie meter. De aanvullende eisen waren moeilijker: één man moest de brug kunnen openen, er moest een denkbeeldige huwelijksboot onderdoor kunnen met een oneindige hoogte en Jos moest met een willekeurige campusvrouw droog kunnen oversteken.

Knutselmateriaal afgeleverd op het WOTterrein

Knutselmateriaal afgeleverd op het WOTterrein

Na een tijdje tekenen rende iedereen naar de daarvoor aangerukte container met oud ijzer, die al een paar dagen de oprijlaan naar het mooie WOTterrein blokkeerde. Verwoed werden hier dingen uitgetrokken en al gauw was het terrein om de container gevuld met wc-deuren, bed-onderdelen en boilerelementen. Nadat iedereen de in zijn ogen bruikbare stukken metaal naar zijn groepje had gesleept, werden bruggen uitgelegd van de stukken en bediscussieerd. De onderdelen werden op maat geslepen, gehamerd of verlast, en langzaam begonnen de bruggen vorm te krijgen.

Toen het langzamerhand donker begon te worden en de bruggen een ruwe benadering waren geworden van wat de bedoeling was, werd Jos er in de bakfiets op uitgestuurd om een vrouw zo ver te krijgen met hem over de bouwsels heen te lopen. Hij kwam terug met wel twee vrouwen, die de metalen baksels allebei niet echt leken te vertrouwen. Nadat Jos echter heldhaftig voorgegaan was, stak ook telkens een van zijn tijdelijke vrouwen het drie-metergat over, glijdend over natgeregende wasmachinebeplating, balancerend aan touwen en staalkabels, en springend over gaten die bij twee van de drie bruggen overgebleven waren door een nogal ruime tolerantie der brughelften.

Nadat beide dames de ad-hocjuryplaatsen vervuld hadden, stemden ze beiden tegen het concept met het meeste metaal. De gevaartes met het oranje touw vielen wel erg in de smaak en werden tot winnaar uitgeroepen. Dit tot groot vermaak van bouwers van deze touwbruggen en luide protesten bij de metaalgroep. De eenheid werd echter snel weer hersteld toen alle groepen nodig bleken om de twee meter diepe verankering van de touwbruggen uit de drassige grond te trekken.
Vermoeid maar voldaan, met zwarte handen en vegen op het gezicht, verliet de groep rond half zeven de poorten van de WOT. De container bleef achter met een qua volume gegroeide inhoud. Een geslaagde dag!




Werkweekend september 2010

zondag, september 26th, 2010 Geen Reacties

Menno Jan demonstreert het belang van goed inklemmen van te boren materiaal.

We hadden het niet verwacht, maar de zon lachte ons toe dit weekend en dus kon er veel werk verzet worden. Ralph heeft het dak van het buitentoilet waterdicht gemaakt en de schilderkwast ter hand genomen. Ondertussen zaagde Saskia een rotor uit een plastic buis. Ook Menno Jan en Hilbert-Jan zijn bezig geweest met de kleine telefoon-oplaad-molen, ons nieuwste project. Rene heeft vooral lawaai gemaakt met de slijpschijf en heeft voor het eerst gelast. A propos lassen, we hebben een test simultaan lassen uitgevoerd met 3 elektrische lasapparaten om de stoppenkast te testen. We weten nu zeker dat we de lascursus kunnen geven zonder dat het licht uitvalt. Rick heeft de projectenlijst bijgewerkt. De T-week commissie van vorig jaar heeft geevalueerd en er is een nieuwe commissie samengesteld. O ja, de nieuwe ferrocement tank is nu volledig afgewerkt, met dank aan Freddy. En Hilbert-jan heeft de kleine betontank weer lekvrij gekregen. Thom heeft onlangs zijn extra groot uitgevoerde knikkerpomp getest.




Full Colour Festival Emmen

zondag, augustus 29th, 2010 Geen Reacties

Een emmertje water halen, een emmertje pompen!

Dat augustus niet per se zomerweer betekent in Nederland was al bewezen op de Kick-In (zie blog Kick-In). Op het Full Colour Festival in Emmen was het weer niet veel beter.

Voor de kinderen was de waterpret er niet minder om. Dit meisje probeert een zelf volgepompt emmertje water zonder morsen te legen in de verderop gelegen ton.

Freddy doet haar even voor hoe het precies moet.

Goed zo Freddy!




Kick-In 2010

woensdag, augustus 18th, 2010 Geen Reacties

De eerste uitdaging voor toekomstig WOT-ters: bouw je eigen traagheidspomp

Het weer zat niet erg mee tijdens de Kick-In van dit jaar;de popcorn en pannekoeken die we in de paraboolkoker wilden aanbieden aan de nieuwe lichting eerstejaars wilden niet echt garen… Het mocht de waterpret gelukkig niet drukken.

Ra-ra wat is dat rare ding? Het is... een waterram!

Om alvast te onderzoeken of de studenten enig technisch vernuft hebben en dus geschikte WOT-leden in spe zijn, hadden we een quiz uitgeschreven, waarbij geraden moest worden wat het tentoongestelde apparaat precies was; het bleek een waterram. Niet iedereen had dit verwacht; onder de inzendingen waren de suggesties: drukventiel, asdraaier, waterstroomvanger en voorloper van de biertap. Echter, 6 nog wakkere studenten hadden het antwoord min of meer goed. Zij werden verblijd met een klein LED-zaklampje dat werkt op zonne-energie.

Om ook de handjes te gebruiken, konden direct de handen uit de mouwen worden gestoken bij het maken van een traagheidspompje.

Al met al een geslaagde dag dus, en nu maar afwachten op de nieuwe aanmeldingen!




Waterdag gemeente Hengelo

vrijdag, augustus 6th, 2010 Geen Reacties

Rick legt de knikkerpomp uit

Rick legt de knikkerpomp uit

De gemeente Hengelo en het waterschap Regge en Dinkel organiseerden vrijdag 30 juli het Hengel’eau waterplan. De WOT was hierbij ook aanwezig om bezoekers waterpompen en drinkwaterfilters te laten zien die gebruikt worden in ontwikkelingslanden. Anton was onze vooruitgeschoven post in het centrum van Hengelo om gewapend met een knikkerpomp bezoekers te verwijzen naar onze stands. Ondertussen demonstreerden Rick en Freddy de pompen en filters en hielen kinderen bezig met een knipperpomppuzzel.