Archief voor 2009

Tentoonstelling techniekmuseum het HEIM

dinsdag, november 24th, 2009 Reacties uitgeschakeld voor Tentoonstelling techniekmuseum het HEIM

Africa Mon Amour HEIM

Demonstratie waterfilter

Van 4 tot 22 november organiseerde het techniekmuseum HEIM de tentoonstelling “Africa Mon Amour”. Doel van de tentoonstelling was om eenvoudige technieken voor gebruik in ontwikkelingslanden te laten zien, in het kader van bewustwording over milleniumdoelstellingen. De WOT was erbij, met een groot aantal demonstratieobjecten. Zo was de touwpomp te bewonderen, het waterram model, de tippy-tap, collecterplaten van het Deuss-systeem, knikkerpompen, en een waterfilter.

Paul Akkerman van Stichting de Gevulde Waterkruik stelde een prachtige, lichte ferrocementtank tentoon. Artikelen over de tentoonstelling zijn verschenen in het UT Nieuws, de Technologiekrant, en De Ingenieur.
Nieuwe bouwhandleiding knikkerpompen

zaterdag, augustus 1st, 2009 Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe bouwhandleiding knikkerpompen

Freddy heeft een nieuwe bouwhandleiding voor het maken van knikkerpompen gemaakt.
Nieuw touwpomp demonstratieobject (met bloembak)

zaterdag, juni 6th, 2009 Reacties uitgeschakeld voor Nieuw touwpomp demonstratieobject (met bloembak)

Touwpomp demonstratiemodel met bloembak

Voor het cultureel festival De Parade is dit jaar een bijzondere touwpomp gemaakt. De waterbak bestaat uit een reservoir met water, en een deel met (nep)bloemen die kunnen drijven. Als er water wordt gepompt, komen de bloemen langzaam uit het (nep)gras tevoorschijn.

De touwpomp heeft in juli en augustus met de Parade meegereist, en was een grote hit onder kinderen, die er niet genoeg van konden krijgen.
Workshop knikkerpomp bouwen middelbare school AOC Oost

vrijdag, juni 5th, 2009 Reacties uitgeschakeld voor Workshop knikkerpomp bouwen middelbare school AOC Oost

Op 2 juni is een schoolklas van de middelbare school AOC Oost bij de WOT op bezoek geweest. De twintig leerlingen hebben geleerd om een knikkerpomp van PVC te maken.
Cursus knikkerpomp bouwen voor WOT-leden

vrijdag, juni 5th, 2009 Reacties uitgeschakeld voor Cursus knikkerpomp bouwen voor WOT-leden

Een EMAS knikkerpomp. Foto: Paul Cloessen, Bolivia

Op 3 juni is een workshop knikkerpomp bouwen georganiseerd voor WOT leden. Een knikkerpomp is een eenvoudige waterpomp uit PVC, met een knikker als terugslagklep. Deze pomp wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in Boliva, waar de pomp wordt verspreid door de Mobile School for Water and Sanitation EMAS.
Vijf WOT leden hebben onder leiding van Freddy Alferink een aantal knikkerpompen gebouwd.
Bouwhandleiding touwpomp voor Stichting Actie Calcutta

maandag, mei 25th, 2009 Reacties uitgeschakeld voor Bouwhandleiding touwpomp voor Stichting Actie Calcutta

Op verzoek van de Stichting Actie Calcutta, gevestigd in Enschede, werkt de WOT aan een lesprogramma touwpomp bouwen voor een aantal technische scholen rond Calcutta (India). Naar aanleiding van dit verzoek hebben Freddy Alferink en Ton Pütt een nieuw model touwpomp ontwikkeld. Voor dit project wordt het touwpompmodel op tekening gezet, en een engelse begeleidende tekst gemaakt.
Nieuwe kookdoos gemaakt

vrijdag, april 17th, 2009 Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe kookdoos gemaakt

De nieuwe kookdoos

Op 13 april is de nieuwe kookdoos afgemaakt. Een kookdoos bestaat uit een geisoleerde kist met een pan er in. De doos is voorzien van een deksel met glasplaten. De zon verwarmt het binnenste van de doos en de pan, zodat gekookt kan worden. De kookdoos is gemaakt door Rick, Thom en Freddy.

Ten opzichte van de vorige versie van de kookdoos is de bak dieper gemaakt, zodat er meer ruimte is voor de pan. De kookdoos is uitgeprobeerd tijdens het School at University event. Leerlingen konden de temperatuur van de pan in de kookdoos volgen met een thermometer.
Wetenschappelijke speurtocht

woensdag, april 15th, 2009 Geen Reacties

Menno-Jan geeft uitleg over water verwarmen met de zon

Menno-Jan geeft uitleg over water verwarmen met de zon

In het kader van schools@university van bezochten op 14 april zo’n 45 leerlingen van basisscholen uit de regio het WOT terrein voor een wetenschappelijke speurtocht.

Na een korte inleidende presentatie door Annemarije Kooijman deden de kinderen een vijftal korte workshops aan: koken met de zon, koken in ontwikkelingslanden, electriciteit van de zon, water verwarmen met de zon, water pompen met de hand en met een molen.

In groepjes werden bij elk onderdeel een aantal vragen beantwoord. Vervolgens werden de juiste antwoorden gegeven met uitleg. Het was een gezellige en geslaagde middag voor de organisatie en de scholieren.

Vanuit de WOT werden de activiteiten door 6 vrijwilligers begeleid, samen met 2 medewerkers van de factulteit Management en Bestuur van de Universiteit Twente.
Deuss-systeem opgeknapt

vrijdag, april 3rd, 2009 Reacties uitgeschakeld voor Deuss-systeem opgeknapt

Het Deuss-systeem op het WOT terrein

Op 3 april heeft Menno-Jan de isolatie van het Deuss-systeem vervangen, als voorbereiding op de zomer. Het Deuss-systeem is een warmwater systeem op zonne-energie, dat zorgt voor het warme water waarmee wordt afgewassen in de keuken van de Kiwanda.
Toppers op zondag

zondag, maart 22nd, 2009 Reacties uitgeschakeld voor Toppers op zondag

Toppers op zondag in de WOT werkplaats

Toppers op zondag in de WOT werkplaats

Voor een selectie basisschoolleerlingen uit Twente organiseert De weekendschool speciale lesprogramma’s.

Dit maal was het onderwerp duurzame energie en via de vakgroep ThW van de UT is de WOT benaderd voor een bijdrage aan het zondagprogramma op 22 maart.

Na een college en wat proefjes op de UT was het tijd voor praktijkervaring op het WOTterrein. Het waterpompen hadden ze uiteraard al snel onder de knie. Na een waterrace werden de drankblikjes van de pauze samengedrukt met stoom en koud water. Omdat het goed weer was draaiden de zelfgemaakte Picosol zonnebloempjes erg goed. Tot slot werd het blussen van een vlam in de pan gedemonstreerd.
Iedereen was erg enthousiast over de dag.