Archief voor 2019

Vernieuwde zonnedouche

woensdag, november 13th, 2019 Geen Reacties

Hij was al lang niet meer operationeel en begon steeds verder af te takelen: de zonnecollector gemaakt van bierflesjes, tuinslang en PVC. Er werd tijdens rondleidingen snel bij langsgelopen, dus daar moest wat aan gedaan worden. Niets was herbruikbaar van de oude collector en daarom is besloten om met de renovatie ook meteen de capaciteit te vergroten. In de opslag werden twee glasplaten gevonden van dezelfde breedte (85 cm) die tezamen een lengte van 210 cm hadden. Dat moest dus het nieuwe formaat worden. Bij de bouwmarkt bleek dat dit ideaal was, omdat 210 cm een standaard lengte voor planken bleek.

De bak werd opgebouwd uit houten platen, planken en panlatten verbonden met hoekijzers. Er is een dubbele bodem gemaakt met isolatieplaten ertussen. De gehele bak is in de grondverf gezet en afgemaakt met twee lagen schoolbordverf. De zwarte, matte kleur geeft het beste resultaat voor warmteopname.

Het volgende obstakel was het opslagsysteem. Gekozen was voor een volledig PVC systeem met zo veel en groot mogelijke buizen die verbonden werden met standaard koppelingen. De bak bleek 8 buizen van 80 mm aan te kunnen met 40 mm koppelstukken met een inhoud van ongeveer 65 liter. Dit is bijna twee keer de capaciteit van het oude systeem!

Inmiddels was het idee ontstaan om de bak volledig af te sluiten, met aan de onderkant de mogelijkheid om een plank te verwijderen en het hele opslagsysteem er uit te schuiven. Zo hoeven de glasplaten nooit te worden verwijderd, wat het risico op breken vermindert. Ironisch genoeg is één van de glasplaten gesneuveld bij het op maat snijden (er was in het verleden een stuk afgebroken en dit moest weer recht afgesneden worden). Om de 40 mm buis te bevestigen aan de 16 mm tuinslang van de douche was een serie getrompte buizen nodig om tot de juiste diameter te komen. Tegelijkertijd mocht dit niet te ver uitsteken, anders was het niet meer mogelijk om het systeem uit de bak te kunnen schuiven. Dit had als gevolg dat de slang niet vastgezet kon worden met een slangenklem vanwege ruimtegebrek. Draad snijden op een stukje pvc buis leek even de oplossing te zijn, maar de verbinding bleek niet waterdicht gemaakt te kunnen worden. Uiteindelijk is een PP slangtule gebruikt die eigenlijk niet goed te verlijmen valt met PVC.

Al met al is de vernieuwde zonnedouche net voor de T-week in gereedheid gebracht, waar hij veelvuldig door de enthousiaste cursisten en vrijwilligers gebruikt is. Daarbij werd snel duidelijk dat de verbinding van de slangtule een beetje lekt en als het water goed warm is kan de tuinslang iets zachter worden en losschieten. Dit is dus nog een verbeterpuntje voor de toekomst. Gedurende de T-week is een thermometer in de bak geïnstalleerd, welke temperaturen aangaf van 40 tot 50 °C in het zonovergoten weer waar we in verkeerden. Met een beetje koud water bijgemengd kan dus heerlijk gedoucht worden!

Nadat de zonnecollector is vervangen staat nu ook de renovatie van het bijbehorende hokje op de agenda.




Introduction evening

maandag, augustus 26th, 2019 Geen Reacties

On wednesday September 11 the WOT organizes an introduction evening. We will start off at 17:00 with a tour around the terrain to show everything we have at the WOT. After that, we will have dinner and you are welcome to join our projects. If you plan on coming please send a mail to wot@utwente.nl and mention whether you will join dinner. We will end the evening with a drink around the campfire.

If you cannot be there this Wednesday, that’s not a problem. You are welcome to join the next week. We meet up every Wednesday afternoon/evening to have dinner and work on projects.

The weeks after the introduction evening we will organize several activities such as a welding workshop and a scrapheap challenge. But we will tell you all about this when we have a chance to meet you!




27 cursisten te gast bij de WOT voor de 42e editie van de T-week

woensdag, augustus 7th, 2019 1 Reactie

Zondagmiddag 23 juni op het WOT-terrein, achter de Horst: Steeds meer tentjes worden opgezet, een teken dat de 42e editie van de T-week van start gaat! De WOT heeft de komende week 27 cursisten te gast, die allemaal staan te popelen om uiteenlopende technische vaardigheden te leren. Dit in samenwerking met (docenten van) het ROC van Twente, die op vrijwillige basis invulling geven aan in totaal 5 lesdagen: Metselen, houtbewerking, watervoorziening, autotechniek, metaalbewerking en elektrotechniek. De drijfveer van de cursisten om deel te nemen aan de T-week is gebaseerd op hun ambitie om op korte of langere termijn in het buitenland te gaan werken. Een kapotte auto, de waterleiding die springt, de koelkast die het begeeft. Als je in de rimboe op jezelf bent aangewezen ben je blij dat je de basisbeginselen van de techniek onder de knie hebt. Het gros van de groep cursisten bestaat uit tropenartsen in opleiding, maar ook de verpleegkundige beroepsgroep is dit jaar vertegenwoordigd.

Na een welkomstdrankje, rondleiding, maaltijd en kennismakingsspel is de kop eraf. Maandag gaat de wekker al vroeg. De helft van de groep vertrekt naar Vroomshoop, waar zij een muurtje leren metselen en een zaagbankje in elkaar zetten. De andere groep is iets dichter bij huis in Hengelo voor de les watervoorziening, waar zij onder andere voor de uitdaging worden gesteld om een douche in elkaar te zetten.

De vrijwilligers zijn ondertussen druk met allerhande klusjes, zodat het de cursisten deze week aan niets ontbreekt. Bij het avondeten wordt maaltijdsalade geserveerd en schuiven er een viertal gasten aan. Namens Stichting Medic zijn dat Ben Teule en Ids Schaafsma. Ook Henk Holtslag, samen met collega Henk Gijselhart, is van de partij. Terwijl de vrijwilligers zich over de afwas ontfermen krijgen de cursisten een avondprogramma voorgeschoteld. De gastsprekers van Stichting Medic vertellen over hun werkzaamheden: Het verzamelen, repareren en distribueren van medische apparatuur en goederen ten behoeve van gezondheidsprojecten in economisch achtergelegen gebieden. Henk Holtslag deelt op boeiende wijze zijn expertise op het gebied van watervoorziening en sanitatie, mede vanuit zijn jarenlange werkervaring in Latijns-Amerika, Azië en Afrika.

Dinsdag splitst de groep zich weer in tweeën. De ene groep gaat naar de les watervoorziening en de andere groep naar de les autotechniek in Almelo. Want hoe wissel je nu eigenlijk de band van je auto? En hoe krijg je bijvoorbeeld je auto weer aan de praat, met of zonder startkabels? Na afloop van het lesprogramma zoeken de cursisten verkoeling bij recreatiegebied Het Rutbeek. Want warm dat is het! Na een overheerlijke Mexicaanse maaltijd staat het avondprogramma in het teken van een intro-elektroles, verzorgd door WOT-lid Thom Mensink. Emmers met koud water uit onze eigen waterput gaan rond in de werkplaats, in een poging de cursisten een beetje verkoeling te bieden.

Nu de groep elkaar een beetje leert kennen worden de avonden met een drankje bij het kampvuur ook steeds gezelliger. De oogjes bij het ontbijt worden iedere dag kleiner. Op lesdag 3 gaat de groep weer uiteen voor autotechniek en metselen + houtbewerking. Na een 3-gangen Italiaans diner is er wederom een avondprogramma. Dit keer verzorgd door een aantal WOT-leden, die de cursisten alvast wegwijs maken in de vaardigheden om te kunnen lassen.

Donderdag gaan de cursisten gezamenlijk op pad voor de les elektrotechniek. De docent legt de basisconcepten uit aan de hand van toepasselijke voorbeelden; de werking van het menselijk hart of opereren in de tropen. Daarna worden enkele praktische vaardigheden geoefend, zoals het in elkaar zetten van een stekker en het zelf rekenen aan de levensduur van een batterij. De vrijwilligers zijn intussen druk in de weer om het boodschappenlijstje af te werken voor de barbecue van die avond. Het wordt een heerlijke barbecue, verzorgd door de cursisten, afgesloten met een traditionele WOT-afwas. Met de nodige drankjes, versnaperingen en muziek blijft het die avond nog lang gezellig!

De laatste lesdag staat in het teken van metaalbewerking. In groepjes wordt er gewerkt aan de verschillende onderdelen van een touwpomp. ’s Avonds is er tijd voor ontspanning. Bij restaurant Het Paradijs staat een heerlijk Indiaas buffet voor ons klaar. Na het toetje mag een groepsfoto niet ontbreken. Een aantal cursisten maakt ook van de gelegenheid gebruik om een T-week-variant ten gehore te brengen op de muziek van onze D.I.S.C.O.-WC: “T.W.E.E.K. Het is T van Tropisch, het is W van Wotter, het is E Elektrisch, het is E super Episch, het is Klaaaaar!”.
Vervolgens gaan tot in de late uurtjes de voetjes van de vloer tijdens een avondje stappen bij onder andere café Het Bolwerk, Paddy’s en de Wigwam. Het duurt zaterdag dan ook even voordat de cursisten op stoom komen voor het boren van een waterput, de laatste hand leggen aan de touwpomp, het in elkaar knutselen van een knikkerpomp, knopen leggen en onderhoud aan de auto van Hedzer en Kasper.

Na een heerlijke lunch, met dank aan Linda, worden die middag onder applaus de certificaten als bewijs van deelname uitgereikt. En daarmee kwam de T-week helaas alweer tot een einde. De T-week commissie kijkt terug op een geslaagde editie. Dank aan de cursisten voor hun enthousiasme en dank aan alle docenten, gastsprekers en vrijwilligers voor hun bijdrage om ook deze T-week weer tot een succes te maken! Op naar de 43ste editie!