27 cursisten te gast bij de WOT voor de 42e editie van de T-week

Zondagmiddag 23 juni op het WOT-terrein, achter de Horst: Steeds meer tentjes worden opgezet, een teken dat de 42e editie van de T-week van start gaat! De WOT heeft de komende week 27 cursisten te gast, die allemaal staan te popelen om uiteenlopende technische vaardigheden te leren. Dit in samenwerking met (docenten van) het ROC van Twente, die op vrijwillige basis invulling geven aan in totaal 5 lesdagen: Metselen, houtbewerking, watervoorziening, autotechniek, metaalbewerking en elektrotechniek. De drijfveer van de cursisten om deel te nemen aan de T-week is gebaseerd op hun ambitie om op korte of langere termijn in het buitenland te gaan werken. Een kapotte auto, de waterleiding die springt, de koelkast die het begeeft. Als je in de rimboe op jezelf bent aangewezen ben je blij dat je de basisbeginselen van de techniek onder de knie hebt. Het gros van de groep cursisten bestaat uit tropenartsen in opleiding, maar ook de verpleegkundige beroepsgroep is dit jaar vertegenwoordigd.

Na een welkomstdrankje, rondleiding, maaltijd en kennismakingsspel is de kop eraf. Maandag gaat de wekker al vroeg. De helft van de groep vertrekt naar Vroomshoop, waar zij een muurtje leren metselen en een zaagbankje in elkaar zetten. De andere groep is iets dichter bij huis in Hengelo voor de les watervoorziening, waar zij onder andere voor de uitdaging worden gesteld om een douche in elkaar te zetten.

De vrijwilligers zijn ondertussen druk met allerhande klusjes, zodat het de cursisten deze week aan niets ontbreekt. Bij het avondeten wordt maaltijdsalade geserveerd en schuiven er een viertal gasten aan. Namens Stichting Medic zijn dat Ben Teule en Ids Schaafsma. Ook Henk Holtslag, samen met collega Henk Gijselhart, is van de partij. Terwijl de vrijwilligers zich over de afwas ontfermen krijgen de cursisten een avondprogramma voorgeschoteld. De gastsprekers van Stichting Medic vertellen over hun werkzaamheden: Het verzamelen, repareren en distribueren van medische apparatuur en goederen ten behoeve van gezondheidsprojecten in economisch achtergelegen gebieden. Henk Holtslag deelt op boeiende wijze zijn expertise op het gebied van watervoorziening en sanitatie, mede vanuit zijn jarenlange werkervaring in Latijns-Amerika, Azië en Afrika.

Dinsdag splitst de groep zich weer in tweeën. De ene groep gaat naar de les watervoorziening en de andere groep naar de les autotechniek in Almelo. Want hoe wissel je nu eigenlijk de band van je auto? En hoe krijg je bijvoorbeeld je auto weer aan de praat, met of zonder startkabels? Na afloop van het lesprogramma zoeken de cursisten verkoeling bij recreatiegebied Het Rutbeek. Want warm dat is het! Na een overheerlijke Mexicaanse maaltijd staat het avondprogramma in het teken van een intro-elektroles, verzorgd door WOT-lid Thom Mensink. Emmers met koud water uit onze eigen waterput gaan rond in de werkplaats, in een poging de cursisten een beetje verkoeling te bieden.

Nu de groep elkaar een beetje leert kennen worden de avonden met een drankje bij het kampvuur ook steeds gezelliger. De oogjes bij het ontbijt worden iedere dag kleiner. Op lesdag 3 gaat de groep weer uiteen voor autotechniek en metselen + houtbewerking. Na een 3-gangen Italiaans diner is er wederom een avondprogramma. Dit keer verzorgd door een aantal WOT-leden, die de cursisten alvast wegwijs maken in de vaardigheden om te kunnen lassen.

Donderdag gaan de cursisten gezamenlijk op pad voor de les elektrotechniek. De docent legt de basisconcepten uit aan de hand van toepasselijke voorbeelden; de werking van het menselijk hart of opereren in de tropen. Daarna worden enkele praktische vaardigheden geoefend, zoals het in elkaar zetten van een stekker en het zelf rekenen aan de levensduur van een batterij. De vrijwilligers zijn intussen druk in de weer om het boodschappenlijstje af te werken voor de barbecue van die avond. Het wordt een heerlijke barbecue, verzorgd door de cursisten, afgesloten met een traditionele WOT-afwas. Met de nodige drankjes, versnaperingen en muziek blijft het die avond nog lang gezellig!

De laatste lesdag staat in het teken van metaalbewerking. In groepjes wordt er gewerkt aan de verschillende onderdelen van een touwpomp. ’s Avonds is er tijd voor ontspanning. Bij restaurant Het Paradijs staat een heerlijk Indiaas buffet voor ons klaar. Na het toetje mag een groepsfoto niet ontbreken. Een aantal cursisten maakt ook van de gelegenheid gebruik om een T-week-variant ten gehore te brengen op de muziek van onze D.I.S.C.O.-WC: “T.W.E.E.K. Het is T van Tropisch, het is W van Wotter, het is E Elektrisch, het is E super Episch, het is Klaaaaar!”.
Vervolgens gaan tot in de late uurtjes de voetjes van de vloer tijdens een avondje stappen bij onder andere café Het Bolwerk, Paddy’s en de Wigwam. Het duurt zaterdag dan ook even voordat de cursisten op stoom komen voor het boren van een waterput, de laatste hand leggen aan de touwpomp, het in elkaar knutselen van een knikkerpomp, knopen leggen en onderhoud aan de auto van Hedzer en Kasper.

Na een heerlijke lunch, met dank aan Linda, worden die middag onder applaus de certificaten als bewijs van deelname uitgereikt. En daarmee kwam de T-week helaas alweer tot een einde. De T-week commissie kijkt terug op een geslaagde editie. Dank aan de cursisten voor hun enthousiasme en dank aan alle docenten, gastsprekers en vrijwilligers voor hun bijdrage om ook deze T-week weer tot een succes te maken! Op naar de 43ste editie!

1 Reactie op “27 cursisten te gast bij de WOT voor de 42e editie van de T-week”

  1. Remko schreef:

    wanneer is de tweek 2020?

Leave a Reply