Archief voor 2014

EMAS week: Wolfgang Buchner bij de WOT

zaterdag, september 20th, 2014 Geen Reacties

Mark in zijn zelfgelaste EMAS boortoren

In de week van 15 september was Wolfgang Buchner van de organisatie EMAS op bezoek bij de WOT. Hij is sinds 1980 oprichter en trainer van de water en sanitatie opleidingsschol EMAS in Bolivia, en een manual drilling expert. Hij heeft de EMAS boormethode ontwikkeld die twee technieken (jetting en sludging) op een slimme manier combineert. Met het systeem kunnen boreholes gemaakt worden tot zo’n 100 meter diepte. Een filmpje en een artikel met een beschrijving is te vinden op Vimeo, Akvo en de Akvo blog. Het hele systeem kan voor zo’n $700 lokaal gemaakt worden, inclusief toren, modderpomp en andere onderdelen. Deze manier van putten slaan is inmiddels naast Bolivia met succes ingezet in 9 landen in Zuid-Amerika, Eritrea, Sri Lanka en Sierra Leone.

De week was een grote workshop voor WOTleden. Mark was al eerder begonnen aan een boortoren en modderpomp, en deze zijn afgemaakt onder het technisch toezien van dhr Buchner. Op woensdag kon er een eerste proefboring gedaan worden met het systeem, en is er een diepte bereikt van zo’n 12 meter. Om meer ervaring op te doen met het systeem en het herkennen van de lagen in de grond, is er de dag erna nog verder geboord tot 34 meter. Dit is (tot nu toe) de diepste put op het terrein.

Nadat de put geslagen was, werd de putbuis geïnstalleerd, met onderaan de filterpijp. Toen kwam het zwaarste karwei: het ontwikkelen van de put. Dit is het handmatig wegspoelen van de fijne deeltjes klei rondom de filterpijp, zodat het grondwater makkelijk uit de grond de pijp in kan stromen. Tijdens dit proces kwam het UT Nieuws ook nog even kijken, zie deze link voor het artikel.

Veel van de technieken die Wolfgang bij EMAS heeft ontwikkeld en zijn met bijbehorende uitleg te vinden op de Emas channel van Vimeo.
Al met al was het een zeer leerzame week voor de hele WOT, waarbij iedereen veel heeft kunnen leren van de ruim 35 jaar ervaring van dhr. Buchner. Als afsluiting van de week werd er zaterdag een workshop en demonstratie gegeven op het WOTterrein, waarbij verscheidene organisaties op het vlak van techniek en ontwikkelingswerk kwamen kijken.
Workshop metaalbewerken voor Astatine

vrijdag, januari 10th, 2014 Geen Reacties

Assembleren van het werkstukNaar aanleiding van de door de WOT georganiseerde Arduino cursus eind 2013, vroeg een enthousiaste deelnemer naar de mogelijkheid om een workshop te organiseren voor de studievereniging van Advanced Technology, Astatine.

Na kort overleg is een ontwerp bedacht gebaseerd op het verenigingslogo van Astatine. De bedoeling van het ontwerp was dat de deelnemers van de workshop ervaring op zouden doen van een aantal technieken om metaal te bewerken.

Nadat het ontwerp door de WOT in SolidWorks uitgewerkt was kon iedereen tijdens de cursusavond aan de slag met werkplaatstekeningen. Omdat het logo van Astatine ronde elektronen bevat, zijn hiervoor poolballen gebruikt. Dit bleek een van de goedkoopste manieren om aan ronde ballen te komen. De ballen, de cardanringen en de voet zijn allemaal gelagerd, zodat iedereen de kans kreeg om een nauwkeurige lagerpassing te draaien. De letters zijn gefreesd uit aluminium, wat nog een hele klus bleek. De cardanringen en de voet zijn geconstrueerd van ijzer. Ondanks het feit dat bijna alle onderdelen rond waren, lukte het lassen bijzonder goed.

De 20 deelnemers hebben tot een uur of twee ‘s nachts vol enthousiasme gewerkt om het ontwerp af te krijgen. Het eindproduct is momenteel te bewonderen in de ledenkamer van Astatine.