EMAS week: Wolfgang Buchner bij de WOT

Mark in zijn zelfgelaste EMAS boortoren

In de week van 15 september was Wolfgang Buchner van de organisatie EMAS op bezoek bij de WOT. Hij is sinds 1980 oprichter en trainer van de water en sanitatie opleidingsschol EMAS in Bolivia, en een manual drilling expert. Hij heeft de EMAS boormethode ontwikkeld die twee technieken (jetting en sludging) op een slimme manier combineert. Met het systeem kunnen boreholes gemaakt worden tot zo’n 100 meter diepte. Een filmpje en een artikel met een beschrijving is te vinden op Vimeo, Akvo en de Akvo blog. Het hele systeem kan voor zo’n $700 lokaal gemaakt worden, inclusief toren, modderpomp en andere onderdelen. Deze manier van putten slaan is inmiddels naast Bolivia met succes ingezet in 9 landen in Zuid-Amerika, Eritrea, Sri Lanka en Sierra Leone.

De week was een grote workshop voor WOTleden. Mark was al eerder begonnen aan een boortoren en modderpomp, en deze zijn afgemaakt onder het technisch toezien van dhr Buchner. Op woensdag kon er een eerste proefboring gedaan worden met het systeem, en is er een diepte bereikt van zo’n 12 meter. Om meer ervaring op te doen met het systeem en het herkennen van de lagen in de grond, is er de dag erna nog verder geboord tot 34 meter. Dit is (tot nu toe) de diepste put op het terrein.

Nadat de put geslagen was, werd de putbuis geïnstalleerd, met onderaan de filterpijp. Toen kwam het zwaarste karwei: het ontwikkelen van de put. Dit is het handmatig wegspoelen van de fijne deeltjes klei rondom de filterpijp, zodat het grondwater makkelijk uit de grond de pijp in kan stromen. Tijdens dit proces kwam het UT Nieuws ook nog even kijken, zie deze link voor het artikel.

Veel van de technieken die Wolfgang bij EMAS heeft ontwikkeld en zijn met bijbehorende uitleg te vinden op de Emas channel van Vimeo.
Al met al was het een zeer leerzame week voor de hele WOT, waarbij iedereen veel heeft kunnen leren van de ruim 35 jaar ervaring van dhr. Buchner. Als afsluiting van de week werd er zaterdag een workshop en demonstratie gegeven op het WOTterrein, waarbij verscheidene organisaties op het vlak van techniek en ontwikkelingswerk kwamen kijken.

Leave a Reply