Workshop metaalbewerken voor Astatine

Assembleren van het werkstukNaar aanleiding van de door de WOT georganiseerde Arduino cursus eind 2013, vroeg een enthousiaste deelnemer naar de mogelijkheid om een workshop te organiseren voor de studievereniging van Advanced Technology, Astatine.

Na kort overleg is een ontwerp bedacht gebaseerd op het verenigingslogo van Astatine. De bedoeling van het ontwerp was dat de deelnemers van de workshop ervaring op zouden doen van een aantal technieken om metaal te bewerken.

Nadat het ontwerp door de WOT in SolidWorks uitgewerkt was kon iedereen tijdens de cursusavond aan de slag met werkplaatstekeningen. Omdat het logo van Astatine ronde elektronen bevat, zijn hiervoor poolballen gebruikt. Dit bleek een van de goedkoopste manieren om aan ronde ballen te komen. De ballen, de cardanringen en de voet zijn allemaal gelagerd, zodat iedereen de kans kreeg om een nauwkeurige lagerpassing te draaien. De letters zijn gefreesd uit aluminium, wat nog een hele klus bleek. De cardanringen en de voet zijn geconstrueerd van ijzer. Ondanks het feit dat bijna alle onderdelen rond waren, lukte het lassen bijzonder goed.

De 20 deelnemers hebben tot een uur of twee ‘s nachts vol enthousiasme gewerkt om het ontwerp af te krijgen. Het eindproduct is momenteel te bewonderen in de ledenkamer van Astatine.

Leave a Reply