Archief voor 2017

Onderhoud aan de campuspomp

woensdag, november 29th, 2017 1 Reactie

Zoals sommigen mogelijk al was opgevallen, was het touw geknapt van de campuspomp.
Het touw is vervolgens verdwenen onder in de put, vermoeden we, of misschien meegenomen door een nieuwsgierige voorbijganger? In ieder geval, Een mooie gelegenheid om een nieuw touw met ringen te maken, en tevens een geleiderblok voor onderin de put; deze bleek doorgesleten.
Dit onderhoud is succesvol afgerond, de pomp kan er nu weer vol tegenaan!
De bouwtekeningen van de Flamingo touwpomp zijn te vinden in onze online bibliotheek. Als uitbreiding op ons touwpomp projecten werken we aan de Guardian Angel; een systeem die data logt en verstuurt over het gepompte volume, omwentelingen van de pomp, en hoe lang daar over wordt gedaan. Hieruit kan nuttige informatie worden gehaald over het gebruik en het functioneren van de pomp. Mocht je het interessant vinden hier mee aan de slag te gaan, kom dan zeker langs!




Onderhoud biovergister

woensdag, maart 8th, 2017 Geen Reacties

Recentelijk is de biovergister bij de WOT voor het eerst sinds de bouw opengemaakt. Normaliter is periodiek afgieten van de biovergister afdoende om vast materiaal en overtollig vloeistof te verwijderen. Een afdichting van kit in de deksel was gaan lekken, en er was een vermoeden van een verstopping, dus dit was een mooie gelegenheid om eens de biovergister open te schroeven!
Bij openen bleek dat er een serieuze ophoping was van vezelachtig materiaal, drijvend op de vloeistof. Deze laag was 20 a 30 cm dik, en nam dus een serieus volume in, en het vermoeden van verstopping was dus correct. De geur, in tegenstelling tot wat je zou verwachten, viel eigenlijk best mee. Er valt te concluderen dat voortaan voorzichtiger aan moet worden gedaan met koffiefilters en dat groenteafval fijner moeten worden gesneden voordat ze in de vergister worden gestopt. Ook moet er genoeg vocht worden toegevoegd bij elke keer dat er materiaal in de vergister wordt.
Onderin de bak was ook vast materiaal te vinden, maar in mindere hoeveelheid dan het drijvende pakket. Het materiaal onderin was zandachtig, en is net als het drijvende materiaal met een emmer en schep verwijderd.
Vervolgens is de deksel gerepareerd, de biovergister weer afgevuld met vocht, een nieuw waterslot gemaakt, en de boel weer afgedicht. De opstarttijd was vrij kort, dus ook na een tijd niet afgesloten te zijn, zijn er nog genoeg anaerobe beestjes aanwezig om het proces weer op gang te brengen!
Het functioneren van de biovergister is te volgen op http://www.wot.utwente.nl/senslog/index.php?Object=BV&Sensor=T&VSObject=BV&VSSensor=H, te zien aan de hoogte van het opslagtijd over de tijd.