WOT zandprinter op GogBot 2013

Kunstwerk in de maak

In 2013 is de WOT uitgenodigd om deel te nemen aan het GogBot festival van 5-8 september. Het is een jaarlijks festival in Enschede waar kunst en techniek elkaar ontmoeten. Het thema was dit jaar EROTEC – teledildonics: sex + technology.
Hoewel de WOT niet direct een link heeft met alle onderdelen van het thema was de zandprinter, die tijdens een stage van een Universiteit Twente student bij de WOT gebouwd is, sexy genoeg om gedemonstreerd te worden. Voordat de demonstratie op GogBot door kon gaan, is nog snel een houder gelast om houten plankjes in te klemmen. Na een aantal testen bij de WOT is het apparaat met vereende krachten in de aanhanger getild, opweg naar zijn eerste demonstratie.

Met behulp van de enorme, zichzelf op de zon richtende lens werden CAD figuren met behulp van de XY tafel in de houten planken gebrand.

Zeker op de momenten dat de zon scheen trokken het felle licht, de rook en de autonome werking van het apparaat veel bekijks bij bezoekers van het festival. Omdat het lichte hout naar zwart verkleurde tijdens het inbranden, en het daardoor plotseling veel meer energie absorbeerde, was het gecontroleerd inbranden van een afbeelding een hele uitdaging. De eerste plankjes vlogen dan ook al snel in brand, hetgeen de resolutie van de afbeelding niet ten goede kwam. Het plankje bedekken met nat zand bleek een oplossing die redelijk werkte.

Op momenten zonder zon werd een snelle constructie met viltstiften opgehangen, zodat alsnog afbeeldingen geprint konden worden. Om het nuttige met het aangename te combineren, zijn er testen uitgevoerd om de maximale printsnelheid te achterhalen. Boven deze snelheid begonnen de stappenmotoren stappen over te slaan. Dit leverde zeer creatieve plaatjes op.

Leave a Reply