Verslag werkweekend 28/29 mei

EMAS zonnedouche in wordingIn het werkweekend van 28 mei is een EMAS zonnecollector gebouwd. Deze collector is speciaal ontworpen voor de Altiplano in Bolivia. De omstandigheden daar zijn dat het ‘s nachts matig kan vriezen ( 6-8 graden celcius), maar dat overdag bijna altijd de zon schijnt. De collector is zo ontworpen dat deze minder snel bevriesd en hoeft dus in de winter niet afgekoppeld te worden. Anton heeft een inleiding gegeven en we hebben een EMAS film bekeken, alvorens aan de slag te gaan. Het was goed dat we een ruime hoeveelheid bierflesjes hadden, omdat tijdens de workshop het toch even zoeken was naar de juiste manier om de bodem van de flesjes te doen springen en een fraaie, niet scherpe rand over te houden. Aan het eind van dag 1 hadden we een collector, zwart geschilderd en een collector bak. Ter plekke is besloten om de collector bak onderin van een laag isolatie materiaal te voorzien. Tijdens een zeer zonnige dag moet het mogelijk zijn om na het opwarmen van de collector te kunnen douchen, zonder dat we gebruik maken van een watertank of een warmte opslag tank. Daarmee zou het zeer eenvoudige systeem zich ook in Nederland bewijzen en vormt een mooie uitbreiding op onze verzameling demonstratiesystemen. In Bolivia wordt dit systeem al succesvol ingezet.

Iedereen die zich voor of tijdens dit werkweekend heeft ingezet bedankt en graag tot een volgend werkweekend. Het eerstvolgende werkweekend is op 11, 12 en 13 Juni.

Tenslotte, mocht je tijdens het geplande werkweekend niet kunnen en toch een aangekondigde workshop willen volgen? Neem contact op met de WOT, dan kunnen we hier vaak een andere datum voor plannen. Door de weeks zin om te klussen? Vaak zijn er mensen op het terrein aanwezig en kan je dan aan de slag. Leden kunnen ook zelfstandig op het terrein aan de slag. Houd er wel rekening mee dat het veiliger is om met 2 personen te zijn, in ieder geval bij gebruik van zwaar gereedschap of zware objecten.

Leave a Reply