Stage bij de WOT (deel 1)

Zoals veel mensen al weten loop ik al meer dan een maand stage bij de WOT. Mijn opdracht is het ontwikkelen van een 3d printer, die met behulp van zonne-energie zand kan smelten.Hiervoor wordt een grote Fresnel lens gebruikt om het zonlicht te bundelen. Er is voor zover ik weet een persoon die dit eerder heeft gedaan, zie hier voor inspirerende filmpjes. Deze techniek is natuurlijk bij uitstek geschikt voor landen waar veel zon en veel zand is. Dit is toevalligerwijs vaak het geval in ontwikkelingslanden, wat direct de link met de WOT geeft.

Het doel van mijn stage is het onderzoeken wat voor materiaal dit nu eigenlijk oplevert, en of dit geschikt kan zijn voor consumentenproducten in ontwikkelingslanden. Afhankelijk van de printsnelheid en de materiaaleigenschappen kan dit van alles zijn. Bijvoorbeeld (onderdelen van) huizen, sanitair, hittebestendige tegeltjes voor in de haard, gietmallen of gepersonaliseerde decoratieve kunst. De mogelijkheden qua vormgeving zijn onbegrensd. De limieten lijken nu voornamelijk te liggen in de printsnelheid, die volgens eerste berekeningen rond de 3 uur per kilo geprint zand liggen.

Een week geleden is het hart van de printer aangekomen uit China. Een grote Fresnel lens van 144 x 81 cm. Deze gaat zorgen voor een brandpunttemperatuur tussen de 1500 en 1700 graden Celcius. Zulke temperaturen zijn hoog genoeg om zand mee te kunnen smelten!
Het ontwerp is nog in de teken/rekenfase. Enkele voorlopige tekeningen zijn bijgevoegd om een idee te geven hoe het er ongeveer uit gaat zien. Een groot deel van de materialen is al besteld of binnen, dus binnenkort ben ik dag in dag uit bij de WOT aan het bouwen aan mijn ontwerp!

Menno-Jan

Leave a Reply