Paaswerkweekend

Op 26 en 27 maart, tijdens het paasweekend, is er weer stevig geklust bij de WOT!
Ondanks de feestdagen en de slechte weersvoorspellingen zijn er een hoop WOTters op komen dagen en het was een gezellige boel.
Dat het weer enorm meeviel en er vooral op zaterdag een heerlijk zonnetje stond, hielp natuurlijk alleen maar mee.

Wat hebben we nou precies allemaal gedaan?
Nou, we hebben:
een moestuin aangelegd
een dompelpomp direct op zonnepanelen getest
een betonplaat gelegd voor Susteq
de Kijito pomp gerepareerd
een boom omgehakt
aan de sensoren van de douche gewerkt
een nieuwe giek gemaakt voor de Diever en de molen ontmanteld.

Kijk snel verder!

Moestuin

Achterop het terrein, tussen de Oasis en de Kijito hebben we een moestuintje gemaakt.
Omdat gras de grootste vijand van de moestuin is, moesten we eerst de bovenste laag afplaggen en daarna de ondergrond omspitten. Vervolgens konden de zaadjes er in!
Leuk project idee is om hierin een druppelirrigatie systeempje aan te leggen, dat gevoed kan worden door een van de windmolens in de buurt.

Dompelpomp test

Het Solar Water pomp project vordert en het eerste proefmodel is getest. Een 25 euro dompelpompje hebben we aan zonnepaneeltjes gehangen en met succes onze broeken natgespoten (oeps).
Vanwege minder zon moest er op een gegeven moment een accu worden aangesproken, maar hiermee is vanuit onderin de Diever put tot twee meter hoogte gepompt. Dit biedt goede perspectieven voor het verder gebruiken van deze pomp!

Susteq watertap paal

Susteq wil een demonstratiemodel van de watertappunten, zoals die in Afrika neergezet worden, op het WOT-terrein hebben. De eerste aanzet is hiertoe gezet doordat we een betonnen plaatje gelegd hebben en daarbovenop een zuiltje met slang erin gestort. Hier bovenop zal een kastje komen met de gebruikelijke (meet)apparatuur er in. Het water komt uit de ferro-cement tank, die weer gevoed wordt met regenwater.

Reparatie Kijito-pomp

Kijito pomp in actie!


De pomp van de achterste windmolen op het terrein, de Kijito, is gefixt en deze was weer vrolijk aan het pompen gedurende het weekend. Na afloop bleek nog wel dat er een probleempje is met de breekpen (een las elektrode!). Die zal deze week worden vervangen. Check facebook voor mooi filmpje van molen en pomp!

Boom omhakken

boom omhakken

Typisch tafereel: Freddy houdt een oogje in het zeil terwijl Remko een boom om hakt.


De boom achter op het terrein stond in de weg van de Kijito en is dus omgehakt.
Helaas was er iemand licht incapabel bezig en is de boom op het hek gevallen dit is uiteraard NIET gebeurd en er zit ook GEEN deuk in het hek. Leugens.

Sensoren douche aanpakken

Freddy aan het werk in de douche.

Ontmantelen Diever

Het grootste karwei dit weekend was het uit elkaar halen van de Diever (voorste windmolen).
Deze moet (o.a.) een nieuwe lik verf krijgen. De rotor, hoofdas en staart moesten dus naar beneden.

Ooit hebben we een giek (hijskraan kop) gehad die dit allemaal makkelijk maakte, maar deze was natuurlijk nergens meer te bekennen. Van een stalen pijp moest er dus een nieuwe gemaakt worden. Hedzer heeft de giek op zaterdag in elkaar gebeund.
Op zondagochtend bleek dat de giek te zwaar is om met de hand omhoog te hijsen en er is dus een tweede, kleinere kraan gebouwd. Daarmee is de giek omhoog gehesen en toen kon het zware werk beginnen. Eerst maakte Remko de rotor los zodat deze naar beneden kon – nog niet zo makkelijk, want deze zou tegen de toren aan kunnen slaan met alle gevolgen van dien.
Uiteindelijk is alles netjes naar beneden gekomen. De komende weken zullen we hard aan de slag moeten om de Diever op tijd voor de T-week af te krijgen!

Hedzer en Remko installeren de nieuwe giek in de Diever.

Het moment supreme: met man en macht aan het werk aan de Diever.

Leave a Reply