Onderhoud houten handpomp

Al enige tijd was het houten bovenstel van de handpomp in slechte staat. Er kon niet meer mee gepompt worden. Nadat alle onderdelen een tijd lang hebben liggen verstoffen in de werkplaats is deze zomer begonnen aan de renovatie. Het meeste hout was rot en diende vervangen te worden. Er werd besloten de pomp een iets minder kleurrijke uitstraling te geven wat betekende dat alle herbruikbare onderdelen kaal geschuurd moesten worden zodat het gebeitst kon worden. Aan de hand van de oude onderdelen en de bouwhandleiding zijn nieuwe onderdelen vervaardigd. De stalen kraan en de basisplaat konden ook wel een nieuw likje verf gebruiken. Daarvoor werd een kleur gekozen die nog het beste te omschrijven is als British Racing Green, oftewel donker groen.

Voor dit alles weer geïnstalleerd kon worden moest eerst nog de pomp zelf worden nagekeken en gemonteerd worden. De pompstang bleek niet meer compleet te zijn waarvoor nieuw stuk staf van draad werd voorzien zodat het geheel weer de juiste lengte kreeg. Installatie was de volgende stap en hiermee leek de klus geklaard.

Echter werd vrij snel duidelijk dat de pomp niet goed pompte. Het gepompte water leek weer terug te stromen de put in, zodat gepompt kon worden tot men een ons woog zonder de ontstane dorst te kunnen lessen. De pomp werd weer verwijderd en nader bestudeerd. De zuiger en voetklep waren opgesloten in een verlijmde PVC behuizing waardoor deze doorgezaagd moest worden om te kunnen inspecteren. Er bleek nogal wat zand in te zitten, maar de rubbers waren in goede staat en de voetklep en zuiger sloten goed af. Door het vuil was de zuigerklep klem komen te zitten. Dit verklaarde het niet werken van de pomp.

De klep was los gemaakt en na het zand en vuil te verwijderen is ook het gaas onder de inlaat van de pomp vervangen met een fijner gaas om te voorkomen dat de pomp weer vol zal slippen en onderdelen vast raken. De pompbehuizing werd weer dicht gemaakt met een PVC busje met daarin een koppelstuk voor de opvoerbuis geperst. De pomp is nu gemakkelijk aan de opvoerbuis te (de)monteren. Vervolgens kon de pomp weer geïnstalleerd worden.

En hij deed het! Het water was wat vies op het begin, maar dit veranderde snel. Een nadeel is wel dat de put snel leeg raakt. Of dit komt doordat de pomp te hoog hangt, of omdat de pomp simpelweg subliem is gerenoveerd en té goed werkt, is nog een punt van discussie.

Houten Handpomp

Leave a Reply