Gambianen volgen touwpomp workshop bij de WOT

Afgelopen dagen volgden Jamang en Alasana uit Gambia een workshop bij de WOT om te leren hoe de metalen Flamingo touwpomp gebouwd moet worden. Zij hadden al reeds ervaring met het bouwen van de touwpomp met het houten frame die zij voor de lokale markt maken. Beiden zijn met de WOT in contact gekomen via Dick Meijer die docent wiskunde aan de UT is en ook in Gambia les heeft gegeven.

Tijdens de eerste dag werden de beginselen van het elektrisch lassen behandeld en werd er een begin gemaakt met het frame. De tweede dag stond in het teken van het putboren. In Gambia wordt gebruik gemaakt van gegraven en open putten die zeer gevoelig zijn voor verontreiniging. Door een smalle put te boren wordt een waterbron gemaakt die goed afsluitbaar is waardoor vervuiling buiten de deur wordt gehouden. De PVC pompdelen die geschikt zijn voor smalle boorgaten werden tijdens de derde dag gemaakt.

installatie van de touwpomp

installatie van de touwpomp

Ook werd het zelf maken van een pons om de zuigertjes voor de pomp uit autoband te slaan gedemonstreerd. Omdat het frame veel tijd vergt werd hieraan nog een extra dag besteed. Dag vijf stond in het teken van het maken van de betonvloer en het opstellen en uitrichten van het frame boven het boorgat. Na een paar dagen wel verdiende rust en om het beton de gelegenheid te geven om uit te harden was het moment aangebroken om de pomp te installeren en te testen. Omdat dit niet zoveel tijd vergde was er nog gelegenheid om een bijbehorend wiel te maken.

Al met al een zeer intensieve en leerzame week, ook voor de WOT, omdat dit de eerste workshop was waar de nieuwe Flamingopomp behandeld werd. En we hopen natuurlijk dat over een aantal jaren heel Gambia vol mooie touwpompen staat.

2 Reacties op “Gambianen volgen touwpomp workshop bij de WOT”

  1. J de Greef schreef:

    Ik ga op 7 januari voor de 14x naar Gambia. Ik ben heel benieuwd waar de jongens wonen die door jullie zijn opgeleid voor het maken van een waterpomp. Zelf ben ik daar ook mee bezig en heb daar een werkplaats. Graag een reactgie

  2. Lida Wammes schreef:

    Ik heb een van de Gambianen die hierboven te zien is samen met zijn Nederlandse vriendin begin dit jaar ontmoet op onze locatie Treehouse DALI dat gelegen is op het strand van Gunjur naast de visafslag. Helaas hadden zij geen folder bij zich over de touwpompen maar hebben we wel wat foto’s hiervan op hun mobiel kunnen bekijken. Volgend jaar willen we een waterpomp gaan realiseren op het strand zodat meerdere mensen gratis water tot hun beschikking hebben. Bij het opstarten van een EHBO post dit jaar blijkt dat hoofdpijn erg veel voor komt vanwege de schaarste van goed drinkwater.

Leave a Reply