Biovergister – biogas van de WOT

Na aanleiding van de biogas lezing van Durk Durksz heeft de WOT een biovergister gebouwd. De biogasinstallatie is gebaseerd op een zelfbouw uitvoering met 3 kunststof vloeistofvaten, zoals kan worden gezien op de afbeelding hier naast.

In het hoofdvat bevindt zich het substraat van mest en etensresten, hierin vind de anaerobe vergisting plaats waardoor er o.a. methaangas ontstaat. De andere 2 vaten vormen de opslag tank voor het gas. Hierbij drijft het ene vat in het andere gevuld met water, waardoor het volume gas kan variƫren zonder een significante druk verandering en zonder dat het gas kan ontsnappen.

Het opslagvat bevat tot 120 liter biogas. Op dit moment ligt de productie op 150 +-50 liter/week. Dit weten we omdat er een Arduino met wifi op de biovergister is geplaatst die de temperatuur van het substraat en de hoogte van het opslag vat naar de server stuurt. Dit kan live worden gevolgd in deze grafiek.

1 Reactie op “Biovergister – biogas van de WOT”

 1. Joost Voskuil schreef:

  Beste WOT,

  Wij (Joost & Jeroen), zijn bezig met het maken van een wiskundig model van een biogas system. We vroegen ons af of jullie ergens data hebben van jullie biogas system (temperatuur, productie etc). Het liefst vanaf de start van de biodigester (of sinds jullie data zijn gaan verzamelen).
  We zouden ook graag weten hoeveel jullie er gewoonlijk in stoppen en wat dat zoal is.

  Groeten,

  Joost Voskuil en Jeroen Kamps

Leave a Reply