Waterrammen

De Waterram Algemeen

De waterram is een pomp die waterkracht gebruikt om te pompen. Een ram kan bijvoorbeeld in een rivier met een klein waterverval gebruikt worden om water naar grotere hoogtes te pompen voor bijvoorbeeld huishoudelijk gebruik en irrigatie. Het principe is dat stromend water in een buis plotseling tot stilstand wordt gebracht door een klep te sluiten. Lees meer »

De Filippijnse waterram

De Filippijnse waterram wordt gemaakt door de organisatie AIDFI op het eiland Negros in de Filippijnen, geleid door de Nederlandse ingenieur Auke Idzenga. De waterram heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder de prestigeuze Ashden Award. Het onwerp is geschikt voor lokale fabricage. Lees meer »

De Billabong

De Billabong is een waterram van Australisch fabrikaat, gemaakt uit gietijzer. Dit zeer degelijke ontwerp leent zich daardoor niet voor lokaal nabouwen. Lees meer »

De Breurram

De Breurram is een waterramontwerp dat gebruik maakt van in het Westen standaard verkrijgbare onderdelen zoals terugslagkleppen en overdrukkleppen. Dit ontwerp is vooral geschikt als demonstratiemodel. Lees meer »