De Billabong

De Billabong

De WOT heeft op het terrein drie verschillende waterrammen. De oudste waterram op ons terrein, de ‘Billabong’ uit AustraliĆ«, is sinds kort hard op weg een ‘collectors-item’ te worden, omdat de fabrikant dit type niet meer produceert. Hij is herkenbaar aan de blauwe kleur en bolle vorm. De Billabong is gemaakt uit gietijzer, en is zeer degelijk. De kosten van vergelijkbare kant-en-klaar gefabriceerde waterrammen variĆ«ren van 1000 tot 2000 Euro.

Bij de WOT zijn een aantal testen met de Billabong uitgevoerd. Om de test uit te voeren is op het WOT-terrein een gegalvaniseerde buis naar de Billabong aangelegd vanaf de ferro-cementtank. Vanaf de Billabong kan het water tot 12 meter omhoog gepompt worden naar het topje van de pompentestbank. Het water dat niet omhooggepompt wordt, stroomt in het reservoir onderin de pompentestbank.

Het restultaat van de test was dat als er in twintig minuten tijd 1000 liter water van 2,25 meter hoog wordt aangevoerd, kan hiervan ruim 60 liter water naar 12 meter hoog gepompt worden, een rendement van 32%. het is bekend dat als systemen goed worden gedimensioneerd, met de juiste lengte van de aanvoerbuis, een rendement van 80% gehaald kan worden.