Handpompen

De Touwpomp

Een touwpomp is een waterpomp die bestaat uit een PVC buis waar een touw met zuigertjes doorheen loopt. Een wiel gemaakt van autoband trekt het touw door het wiel. De zuigertjes nemen het water mee omhoog. Op het WOT terrein staan vier verschillende touwpompen. Lees meer »

Zuigerpompen Algemeen

Eén van de eerste levensbehoeften van mensen in ontwikkelingslanden is een veilige en goede watervoorziening. Waterbronnen worden gemakkelijk geïnfecteerd met ziekten wanneer deze in direct contact staan met de buitenlucht. Oplossingen zijn bijvoorbeeld een afgesloten put en/of het gebruik van grondwater. Lees meer »

De EMAS Pomp

De EMAS pomp, ook wel knikkerpomp genaamd, is een zuigerpomp gemaakt van PVC buis en koppelstukken. De pomp is extreem betaalbaar, en wordt in Bolivia veel gebruikt als familiepomp. Lees meer »

De Houten Handpomp

Houten handpompWaterpompen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Als hout voorhanden is, kan deze houten waterpomp worden gemaakt. Voordeel van hout is dat het eenvoudig te repareren is, nadeel dat het kan gaan rotten. Lees meer »

De Metalen Handpomp

Van dit type metalen handpomp staan er duizenden in Afrika. Het nadeel van een metalen pomp is dat ze moeilijk te repareren zijn. In Afrika staat daarom zo’n 50-70% van de metalen handpompen kapot. Lees meer »

De Boerderijpomp

Dit type zuigerpomp werd vroeger veel toegepast op boerderijen. Omdat de zuiger boven in de pomp zit, kan de pomp maximaal tot zo’n 8 meter pompen. Lees meer »