Windenergie

Windmolens algmeen

Een windmolen bestaat uit een toren met een kop erop. Aan de kop zijn een rotor, een windrichter en een beveiligingssysteem bevestigd. De rotor (het wiekstel) vangt de wind, zodat de energie van de wind wordt omgezet in mechanische energie. Lees meer »

De Kreta

De Kreta is een houten waterpompende windmolen, gebouwd in 1976 en sinds die tijd zeer betrouwbaar gebleken. De rotor is van een type dat ook bij windmolens op Kreta (Griekenland) wordt gebruikt. Bij harde wind worden de zeiltjes met de hand ingerold. Lees meer »

De Virya

De Virya is een elektriciteits-opwekkende windmolen met drie wieken en een excentrische stormbeveiliging. De kop staat op een 12 meter hoge, ranke toren. Lees meer »

De Diever

De Diever is een waterpompende windmolen met een rotordiameter van 4.5 m. Hij staat aan de straatkant van het WOT-terrein, en is daarmee een bekend gezicht op het Universiteitsterrein. De Diever is door de WOT ontworpen en gebouwd. Lees meer »

De Oasis

De Oasis is een kleine Franse waterpompende windmolen, die veel in Algarije wordt gebruikt. In tegenstelling tot de door de WOT gemaakte molens heeft de Oasis een stormbeveiliging met zijvaan, wat technisch (onnodig) complexer is.
Lees meer »

De Kijito

De Kijito is een waterpompende windmolen die is ontwikkeld door de Intermediate Technology Group uit Engeland, voor gebruik in Kenia. Het is een zeer robuste, en daardoor ook vrij dure molen. Lees meer »

De 4-wiek

De 4-wiek is een kleine en goedkope molen die relatief eenvoudig te vervoeren is. De molen is zeer licht van constructie. Lees meer »