De Virya

De Virya, een elektriciteits-opwekkende windmolen

De Virya is een elektriciteit genererende molen die ingezet kan worden bij de energievoorziening voor verlichting en koelkasten t.b.v. koeling van medicijnen, en het opladen van mobiele apperatuur zoals laptops en mobiele telefoons. In vergelijking met andere hoog technologische elektriciteit genererende windmolens is ze gemakkelijk te maken. Zij kost ongeveer 2000 Euro.

De molen bestaat uit een 12 meter hoge driepotige mast. Deze wordt kantelbaar geconstrueerd en bestaat uit twee delen die aan elkaar kunnen worden vast- en losgekoppeld met een flens/bout-verbinding. Hierdoor is de molen gemakkelijk te transporteren.

Op de kop bevindt zich de generator met de rotor. Omwille van de eenvoud en het onderhoud is geen versnellings-overbrenging aangebracht. In verband met het type generator hoeft dat ook niet. De rotor heeft drie houten wieken met een diameter van te samen 3,3 meter. De molen zal bij windkracht 6 (ca. 12 meter per seconde) een vermogen van ongeveer 1 kW leveren.

De WOT heeft de molen naar eigen inzichten aangepast. Het oorspronkelijke ontwerp ging uit van een zelf gemaakte generator, maar dat is voor onze doelgroep gereedschap-technisch niet handig. Besloten is daarom een commercieel verkrijgbare generator te gebruiken. Bovendien is een elektronische schakeling ontworpen die ervoor zorgt dat de molen zo efficiƫnt mogelijk de wind omzet in een voor de accu geschikte stroom.

De molen wordt door de WOT gebruikt voor verlichting en om in de Kiwanda koffie te zetten. Hiervoor is een kabel aangelegd, die van de molen naar de Kiwanda loopt.