IZG knikkerpomp workshop in Utrecht

Ingenieurs Zonder GrenzenOp uitnodiging van Ingenieurs zonder Grenzen (IzG) verzorgde de WOT op 21 mei een workshop in Utrecht. 14 Enthousiaste deelnemers waaronder de 3 organisatoren van IzG maakten onder begeleiding van Freddy, Hilbert-Jan en Rene een eenvoudige waterpomp op basis van PVC buizen en knikkers.

Hieronder een verslag van een van de deelnemers:

Workshop Knikkerpomp 21-5-2011..

De WOT ( Werkgroep OntwikkelingsTechnieken ) is verbonden aan de TU Enschede. De website van WOT had ik al vaker bezocht. Zeer de moeite waard. De WOT in het verre Enschede had ik tot nog toe niet bezocht. Maar het stond wel op mijn verlanglijstje.

De workshop Knikkerpomp, 21 mei, gegeven in Utrecht door WOT, was een mooie gelegenheid om de mensen van WOT eens (van wat dichterbij) te ontmoeten. En de knikkerpomp zou best eens van pas kunnen komen in ons waterrijk project Agroforestry in Monze, Zambia.

Na een vriendelijk welkom, koffie, thee en cake snel van start. Een korte recht-toe-recht-aan uitleg was voor de groep voldoende om flink aan de slag te gaan. Het uiterst goedkope pompje moest gemaakt worden van elektriciteitsbuisjes en pvc buizen is, die allemaal weer in en over elkaar geschoven konden worden. De knikkers sloten de openingen van 2 in elkaar geschoven buizen beurtelings af. De heldere handleiding leidde naar een werkend eindresultaat. Pompjes en water, dat moest natuurlijk buiten worden getest. En natuurlijk eindigt zoiets, bij lekker warm weer, in een waterballet.

We hadden iets te weinig tijd om het pompje gebruiksklaar te maken. Maar met wat meer fantasie en tijd is er een handig pompje van te maken wat lijkt op een fietspomp.

Utrecht, de uitbreiding van het netwerk met een paar gezellige mensen, en het bruikbare pompje, maakte de middag voor herhaling vatbaar.

Mensen van WOT, bedankt en tot ziens bij de volgende workshop (in Utrecht)

Deelnemer workshop,

Leave a Reply