DIY Generator

3kW generator met grasmaaiermotor

Generator in spe

Sinds een snel experiment met een boormachine, een asynchrone electromotor, een condensator en een lamp was het idee geboren om een generator te bouwen. Het plan was om de 3 kW electromotor te koppelen aan een 3,5 pk Briggs&Stratton benzinemotortje uit een grasmaaier. In twe avonden is een frame inelkaar gezet waar beide motoren op vastgezet kunnen worden. Als overbrenging zijn poelies met een v-snaar gekozen. De electromotor is met draadeinden bevestigd, zodat de mogelijkheid bestaat om de v-snaar te spannen.

Na wat opknapwerk aan de benzinemotor draait de combinatie als een lier. Er treden alleen nog wat trillingen op die veroorzaakt worden door de benzinemotor. Wellicht moet de poelie beter vastgezet worden, of aan dempende ophanging gedacht worden. Hierna is het alleen nog zaak om de condensatoren aan te koppelen zodat er werkelijk vermogen uit het stroomdraadje komt. Binnenkort meer nieuws over het functioneren van de zelfgemaakte agregaat.

De lamp uit de eerste zin heeft overigens geen lang leven gehad. Na een hoog aantal toeren en zeer veel licht voor een 60 Watt peertje gaf hij de geest.

Leave a Reply