Ferrocement watertank deel II

Het doek wordt geverfd met cement

Op zondag 30 mei vond het tweede deel van de ferrocement tank workshop plaats. Er is een begin gemaakt met het verticale gedeelte van de tank, en de bovenkant is gemaakt.

Paul Akkerman, die de workshop begeleid, heeft veel ervaring in het maken van ferrocement tanks in Guinee Bissau. De techniek die daar wordt gebruikt is dat nadat de vloer is gestort een rond muurtje van leemblokken wordt gebouwd. Dat muurtje wordt mooi glad gemaakt, en gebruikt en mal voor het ferrocement. Omdat hier leem niet gemakkelijk voorhanden is, proberen we een door Paul ontwikkelde alternatieve methode uit. Daarbij wordt een doek opgespannen op een frame van metaal gaas. Dat doek wordt beschilderd met een cement mengsel, waarna steeds als de vorige laag droog is een nieuwe laag cement wordt aangebracht.

De bovenkant van de tank wordt eerst los op de grond gemaakt. Met een touwtje wordt eerst een circel op de grond getekend, waar om heen stenen worden neergelegd. Met zand wordt een laag heuveltje gemaakt, zodat het deksel bol wordt, en daarmee sterker. Daarna wordt een laag cement gestort, waarbij met een emmer ruimte voor een mangat wordt uitgespaard. Als het cement droog is, komt er een wapening van metaaldraad overheen, waarna de tweede laag wordt gestort.