Het Deuss-systeem

Het Deuss-systeem op het WOT terrein

Het Deuss-systeem is eenvoudig en doeltreffend warmwatersysteem met zonne-collectoren, genoemd naar Bart Deuss van de Stichting BACIBO in Hengelo. Sinds 1981 is de Stichting BACIBO actief betrokken bij de installatie van warmwatersystemen in ontwikkelingslanden. De systemen worden gebouwd voor van afgelegen ziekenhuizen, klinieken, revalidatie- en opleidingscentra in ontwikkelingslanden. Ze fungeren ter vervanging van bestaande houtgestookte warmwatervoorzieningen.

Voor de eenvoudige, maar degelijke constructie wordt gebruik gemaakt van plaatselijk verkrijgbare materialen. Lokale vakmensen worden getraind in het fabriceren van zonnecollectoren en het bouwen en onderhouden van de systemen. Onder begeleiding van BACIBO zijn vanaf 1981 tot heden op minstens 25 verschillende locaties in diverse ontwikkelingslanden minstens 60 van deze warmwatersystemen gebouwd. Op het terrein van de WOT staat een door WOT-leden zelf gebouwd Deuss-systeem.

Werking

Werking van het Deuss-systeem

Het water in de zig-zag zonne-collectoren wordt opgewarmt door de zon. Omdat warm water lichter is dan koud water, stroomt het warme water door buis (5) naar het opslagvat. Koud water uit het opslagvat stroomt via buis (4) naar de collector toe. In het opslagvat verzamelt het warme water zich boven in het vat, en het koude water onderin. Via buis (6) kan het warme water uit de bovenkant van het opslagvat worden afgetapt. Om te voorkomen dat het opslagvat onder druk komt te staan is een ventilatieopening (7) aanwezig. Nadat warmwater is getapt, wordt het water in het vat aangevuld aan de onderkant van het opslagvat, via pijp (1). Hiervoor wordt een vlotterbak gebruikt.