T-week

T-week-logo-120

Sta je daar in de rimboe met een kapotte auto… Of de waterleiding springt en je bent op jezelf aangewezen om hem te repareren. Dan ben je blij dat je de basisbeginselen van de techniek onder de knie hebt!

De T-week is een technische cursusweek voor (toekomstige) ontwikkelingswerkers. De T-week is bedoeld voor mensen zonder technische achtergrond die plannen hebben om naar een ontwikkelingsland te gaan. Bijvoorbeeld om als tropenarts te gaan werken, stage te lopen of of ander werk te doen. Lees meer »

Een autoband repareren tijdens de les autotechniek.

T-week 2023

In 2023 wordt de 44ste T-week georganiseerd van 2 t/m 8 juli in samenwerking met het ROC van Twente.
De locatie van de T-week is het demonstratieterrein van de WOT, op het universiteitsterrein in Enschede. De T-week 2023 is vol. We hopen je in 2024 te mogen verwelkomen!

De T-week

Na twee verloren jaren i.v.m. de corona maatregelen moest de T-week 2022 een spetterende terugkeer worden. Het resultaat liegt er niet om. Schitterend weer, een gezellige groep en ongekend luxe eten op de borden! Het plan in 2023 is meer van hetzelfde: in één week tijd leer je een groot aantal praktische zaken die onmisbaar zijn wanneer je op jezelf aangewezen bent. Gedurende de week zijn er lessen onder begeleiding van de docenten van het ROC, waarbij je zelf het gereedschap in de handen hebt en leert wat je wel of niet moet doen. Je verblijft tijdens de T-week op het terrein van de Werkgroep OntwikkelingsTechnieken (WOT), waar je kan proeven aan het off-grid leven. Je hoeft alleen maar je tentje mee te nemen, het eten en het kampvuur worden verzorgd.

Het programma bestaat onder andere uit:
– Autotechniek: o.a. band wisselen en plakken, overstarten, weten welke vloeistof in welk reservoirtje moet
– Elektrotechniek: veilig gebruik van stroom, solderen en krimpen, fiksen van apparaten (een koelkast)
– Houtbewerking+metselen: een heus bankje timmeren en een muur opmetselen
– Metaalbewerking: leer veilig lassen en slijpen en maak naar eigen invulling een werkstuk. Meestal een vuurkorf of het frame van een touwpomp.
– Watervoorziening: maak je eigen douche! En leer over veilig drinkwater

Wie aan het eind van de week nog kracht heeft, kan zich ook nog afmatten op het handmatig slaan van een waterput. Daarbij wordt echt zelf geboord naar grondwater op een diepte van minimaal 4 meter.

Foto’s van voorgaande jaren

Om een idee te krijgen van de T-week kun je een aantal foto’s bekijken. Lees meer »