Technische workshops

Tijdens de technische workshops worden specifieke kennis en vaardigheden overgedragen. Ook verzorgt de WOT lasles voor studenten. Technische workshops worden op aanvraag georganiseerd. De lengte van de workshop verieert van een dagdeel tot een heel weekend. De workshops kunnen eventueel ook op locatie worden gehouden. Wilt u met een groep een workshop volgen, of wilt u meer informatie over de mogelijkheden en kosten? Neem dan contact met ons op.

De WOT kan de volgende workshops aanbieden:

Maken van warmwatersysteem op zonne-energie

Tijdensd deze workshop worden een zonnecollector gemaakt, het belangrijkste onderdeel van een warmwaterysteem ontwikkeld door Bart Deuss, ook wel bekend als “Deuss-systeem”. Dit is een eenvoudig systeem dat water verwarmt met de energie van de zon, en dat geen pompen en elektriciteit nodig heeft maar gebruikt maakt van natuurlijke circulatie.

Maken van touwpompen

Een touwpomp is een waterpomp die eenvoudig en goedkoop gemaakt kan worden, en die eenvoudig te repareren en onderhouden is. Touwpompen worden vaak ingezet voor groepen families en voor kleinschalige irrigatie. Er kan gekozen worden tussen twee type touwpompen, een houten en een metalen model. Het houten model is minder duurzaam, maar is met eenvoudig gereedschap te fabriceren. Voor het metalen model zijn meer specifieke kennis en vaardigheden nodig, maar dit model is duurzamer en commercieel door locale werkplaatsen te produceren. Wereldwijd worden er zo’n 100.000 touwpompen gebruikt.

Maken van EMAS PVC pompen

De EMAS pump is een zuigerpomp die uit PVC word gemaakt. Daardoor is deze pomp goedkoop, eenvoudig te maken, en ongevoelig voor roest. Dit type pomp is zeer geschikt als familiepomp, doordat water direct uit de put naar een hoger gelegen tank kan worden gepompt. In Bolivia worden zo’n 20.000 van deze pompen gebruikt.

Elektrisch lassen

Tijdens deze workshop, die vooral wordt gegeven aan studenten van de Universiteit Twente, leren de deelnemers de beginselen van het elektrisch lassen, ook wel elektrodelassen genoemd.