Biogas Lezing in de Kiwanda

Lezing Over Biogas

Op 25 Februari 2015 was dhr. Durk Durksz te gast bij de WOT. Dhr. Durksz, deskundige en onderzoeker op het gebied van mestvergistingsinstallaties en grasland bij de Universiteit Wageningen, vertelde hoe het vergistingsproces in zijn werk gaat. Eerst liet hij zien hoe de vergistingsinstallatie, die op de onderzoekslocatie in Lelystad staat, er uit ziet en bediend wordt {plaatje van vergister}. Bij het vergisten zijn diverse parameters van belang, bijvoorbeeld dat bij 38 graden Celcius het proces stabiel en productief is. Ook moet de tank goed luchtdicht zijn, dit omdat de gasproductie door anaerobe bacterieën gedaan wordt. Ook wil je natuurlijk niet dat het geproduceerde biogas verloren gaat.

Axl probeert de nieuwe Bio-vergister uit.

Er werden ook een aantal filmpjes getoond van kleine vergistingsinstalaties die in ontwikkelingslanden worden gebruikt. Dit gas wordt gebruikt om op te koken en de installaties waren door de mensen zelf gebouwd met basismaterialen.
De lezing en de filmpjes waren een inspiratiebron voor een project binnen de WOT: er is besloten om ook zo’n instalatie bij de WOT te bouwen, zodat we kunnen koken op onze voedselresten èn kunnen uitzoeken hoe deze opstellingen verbeterd kunnen worden. De biovergister word aangesloten op sensoren, om de temperatuur van het procesvat uit te kunnen lezen en de hoogte van het opslagvat te kunnen monitoren.

Het resultaat is te bewonderen in de Kiwanda op ons WOT-terrein. We willen Durk Durksz bedanken voor zijn inspirerende lezing.

Hedzer

Leave a Reply