De Zonne-douche

De zonnedouche

Eén keer per jaar wordt door de WOT de T-week georganiseerd, een technische cursusweek voor ontwikkelingswerkers. De cursisten logeren op het WOT terrein. Om de deelnemers van douche-voorzieningen te kunnen voorzien, is in 1994 een grote zonnedouche gebouwd.

De douche heeft een in de kelder geplaatst opslagvat van 1200 liter, en heeft drie zigzag-collectoren van twee vierkante meter elk. Bij één collector is de buis door middel van vlechten aan de metalen plaat vastgemaakt, bij een andere is de buis gesoldeerd en bij de derde is gebruik gemaakt van metalen beugels en popnagels.

Een natuurlijk circulatiesysteem van het water is in dit systeem niet mogelijk, omdat het vat lager staat dan de collectoren. De zogenaamde geforceerde circulatie wordt mogelijk gemaakt door een elektrische CV pomp.

De zonnedouche heeft een goede capaciteit, bij gunstig weer kunnen zo’n 30 mensen per dag douchen. Temperaturen van 50-60 graden worden gehaald. Omdat het oplslagvat goed geisoleerd is, kan nog dagen nadat de zon niet meer schijnt warm worden gedouched.